Chleb litewski na zakwasie żytnim EKO 600g - Piekarnia "Na zakwasie"

  • Dodaj recenzję:
  • kodkrótki-duplikat57
  • Producent: Piekarnia "Na zakwasie"
  • Kod producenta: 022130
  • Dostępność: Jest Jest
  • szt
  • 15,40 zł
ZAMÓWIENIA NA TEN PRODUKT PRZYJMUJEMY DO PONIEDZIAŁKU DO GODZ. 14.00

Chleb LITEWSKI na zakwasie na mące żytniej EKO

Chleb litewski na zakwasie na mące żytniej z rolnictwa ekologicznego z kminkiem i czarnuszką.
Wykonany na bazie zaczynu razowego żytniego oraz zaparki z mąki żytniej i grubo mielonych ziaren żyta. 
Charakteryzuje się twardą skórką i miękkim wilgotnym miękiszem. Pachnący kminkiem i czarnuszką.
Skład: 
- mąka żytnia razowa [EKO]
- woda źródlana
- mąka żytnia [EKO]
- ziarno żyta [EKO]
- zakwas żytni
- sól morska z Camargue
- kminek ? 
- czarnuszka ? 
- czas leniwie płynący 29h
  • Tradycyjna receptura na zakwasie żytnim:
  • Tradycyjna receptura na zakwasie żytnim:
  • Tradycyjna receptura na zakwasie żytnim:
  • Łączny czas zakwaszania mąki i wyrastania ciasta 29h. <BR />Zobacz w FAQ dlaczego czas jest tak ważny.
Informacje dodatkowe: 
- zaczyn żytni razowy II fazowy 24h 
- zaparka żytnia razowa z kminkiem i czarnuszką 24h
- wyrastanie II fazowe
- przydatność do spożycia dwa tygodnie.
  • Czy wiesz że:
  • Zakwas zawiera rozmnożone bakterie kwasu mlekowego.

    Bakterie kwasu mlekowego zwiększają przyswajalność mikroelementów z mąki.

    W mące obecne są związki rakotwórcze, które zakwas skutecznie eliminuje.

    Długi czas zakwaszania ma kluczowe znaczenie dla pełnego wykorzystania zalet zakwasu.

    Chleb na zakwasie z mąki razowej ma mniej węglowodanów, ma niski indeks glikemiczny i nie jest tuczący.

    Zakwas naturalnie konserwuje a pieczywo na zakwasie pozostaje długo świeże.

    Chleb na zakwasie pomaga odbudować korzystną florę bakteryjną układu pokarmowego.

    Pieczywo razowe dłużej utrzymuje uczucie sytości oraz reguluje poziom cukru we krwi.

1 kg=11,52 zł